Galerija

Зоран Вукелић, Архивски дан – пети пут

У суботичком Историјском архиву већ пету годину заредом организовано је међународно саветовање под називом Архивски дан. Од почетка, саветовање је замишљено као “место“ на којем ће архивисти из земље и иностранства да размењују искуства и тако доприносе развоју струке и напретку запослених у архивима.

Сваке године саветовање има тему, која је темељ радног дела и излагања гостију и домаћина. Тако је тема Првог архивског дана, који је одржан 23. септембра 2008. године, била “Статус архива и архивске службе, актуелна пракса и теорија“. Радове и предавања на задату тему говорили су архивисти из: Србије – Суботица, Нови Сад, Зрењанин; Мађарске –  Будимпешта, Кечкемет, Сегедин; Хрватске – Осијек и Босне и Херцеговине – Тузла. Тема Другог архивског дана била је “Архиви и дигитализација, проблеми и перспективе“. Саветовање је одржано 23. септембра 2009. године, а радове су излагали архивисти из: Србије – Суботица, Београд, Нови Сад, Сента, Сомбор; Хрватске – Осијек; Босне и Херцеговине – Тузла; Мађарске – Будимпешта, Кечкемет, Печуј. Трећи архивски дан био је посвећен “Архиву и културно-образовној делатности“ и одржан је 23. септембра 2010. године. Учесници радног дела били су архивисти из Панчева, Новог Сада, Зрењанина, Суботице, Тузле, Осијека, Сегедина, Будимпеште, Кечкемета. Четврти архивски дан одржан је 21. септембра 2011. године и на њему је расправљано о “Локално-завичајној историографији и архиву“. Радове су представили  архивисти из земље и иностранства: Суботица, Зрењанин, Нови Сад, Осијек, Вуковар, Сегедин, Кечкемет, Калоча, Печуј.

Пети архивски дан одржан је ове године, 18. септембра. Учесници су били из архива: Суботица, Нови Сад, Кикинда, Београд, Ужице, Будимпешта, Мако, Кечкемет, Печуј, Осијек, Вуковар, Тузла. Тема скупа била је “Архиви и регистратуре – заштита архивске грађе у настајању“.

Архивске дане одржане последње три године “пратила је“ изложбена активност ИАС-а. Тако смо 2010. године имали постављену изложбу посвећену суботичким градским кућама, 2011. године Суботици на мапама, а 2012. године постојећој – трећој градској кући, која је приређена уз сарадњу са колегама из Градског музеја и Међуопштинског завода за заштиту споменика.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s