Galerija

Јелена Субић, Јесења школа архивистике, Трст, 21-28.октобар 2012.

У организацији Међународног института за архивске науке Трст-Марибор (IIAS) у периоду од 21-28. октобра 2012. године у Трсту одржана је 6. IIAS-ова јесења школа архивистике. Школи су присуствовали архивисти из Босне и Херцеговине, Италије, Косова, Мађарске, Малезије, Омана, Румуније, Русије, Словеније, Србије и Црне Горе. Јесења архивска школа се одржавала у Државном архиву у Трсту и учионицама Универзитета у Трсту, а обрађиване теме су биле: Савремене архивске зграде и Управљање архивском грађом на новим медијима. Званични језици су били енглески, италијански и словеначки.

Учесници 6. IIAS-ове јесење школе архивистике су током прва два дана (22. и 23. октобар) присуствовали међународној конференцији 22. Међународни архивски дан одржаној у у НХ хотелу ( HN Hoteles) у Трсту на којој су стручњаци из великог броја земаља износили знања и искуства у вези са савременим архивским зградама и управљању архивском грађом на новим медијима као актуелним проблемима архивистике.

У оквиру церемоније добродошлице и отварања 6. IIAS-ове јесење школе архивистике (24. октобар) која је одржана у просторијама Државног архива Трста учеснике су поздравили dr Peter Pavel Klasinc, директор IIAS-а, dr Grazia Tato директорка IIAS-ове Јесење школе архивистике, и Claudia Salmini, директорка Државног архива у Трсту. Након поздравног говора уследила су предавања „Општи увод и презентација IIAS“ Петера Павела Класинца и „Презентација IIAS-ове Јесење школе архивистике“ Грације Тато, а затим представљање и упознавање учесника школе којих је било укупно двадесет и пет из једанаест земаља.

После уводног дела полазници су имали прилику да прате следећа предавања:

  • dr Mauro Tosti Croce (Министарство за културна добра и активности, Италија)
  • prof. Ana Maria Vinci, dr Peter Pavel Klasinc, dr Grazia Tato – Предавања о архивским изворима у вези историје Првог светског рата.

 У контексту обележавања стогодишњице Првог светског рата 2014. године током школе је посебна пажња посвећена архивским изворима из периода Првог светског рата. Представљен је радни пројекат Ане Винчи (Anna Maria Vinci) који, у сарадњи са неколико институција, настоји да обједини архивске изворе из периода Првог светског рата који се односе на тадашње Аустријско приморје. У оквиру ових предавања полазници архивске школе (Мађарска, Румунија, Словенија и Грчка) су презентовали архивску грађу из својих архива која се односи на Први светски рат, а затим је донет заједнички закључак да сви чланови Института и полазници Јесење архивске школе у наредном периоду доставе Иституту (IIAS), у електронској форми, податке у вези архивске грађе из датог периода која се налази у њиховим архивима, са циљем стварања јединствене базе података која би и за нека будућа истраживања била од изузетног значаја.

            Други блок предавања је обухватао следеће теме:

  • prof.Josef Hanus (Mинистарство унутрашњих послова Словачке републике, Одељење за архиве) – Чување/заштита архивске грађе. У оквиру овог предавања представљена је архивска мрежа Словачке и основни принципи и услови заштите архивске грађе у оквиру ње које се данас примењују. Значајан нагласак је стављен на добру правну основу као предуслов, али и саму зграду архива као основни услов адекватне заштите архивске грађе. Представљени су поједини начини процене услова у депоима, као и неки од савремених метода конзервације и рестаурације.
  • dr. Marco Carassi (Председник АНАИ) – Предавање је обухватило детаљан приказ основих услова приликом изградње нове зграде или адаптације већ постојеће зграде архива како би се испунили сви захтеви за адекватну заштиту архивске грађе.

 Четврти дан Јесење архивске школе (25.октобар) одржан је у учионицама Универзитета у Трсту где су полазници пратили предавања dr Marinа Dorsi (Удружење палеографа и архивиста), која је представила стање и последице након великог земљотреса 1976. године у североисточној Италији (регион Friuli) у контексту очувања архивске грађе архива погођених земљотресима. Након предавања полазници архивске школе су учествовали у дискусији о плановима за ванредне ситуације у установама културе, да ли су, како и колико развијени у појединим државама.

Следеће предавање под називом «Ре-еволуција: управљање ванредним ситуацијама у архиву» одржао је архитекта Matteo Tessari представљајући пројекат изградње нове зграде државног архива за општину Венецију инвеститорске фондације «Lukrezio», уз посебан осврт на процену и врсте ризика приликом изградње нових наменских архивских зграда.

У другом делу дана mr. Antonio Monteduro је представио интернет издање IIAS-овог речника модерне архивистичке терминологије, након чега су учесници школе радили на превођењу архивских термина са енглеског језика на језик своје државе.

Следећи дан Јесење архивске школе (26. октобар) обележила су предавања:

  • dr. Giulia Barrera (Генерална дирекција за архиве, Рим) – „Архивистичко глобално село- архивске интернационалне организације и сарадња“  на коме су представљене међународне и регионалне архивистичке организације, са посебним нагласком на настанак и развој Међународног архивског савета, његову делатност, организацију као и међународне архивске стандарде.
  • Dr. Giorgetta Bonfiglio Dosio (Универзитет у Падови) – Питања у вези архива, архивиста и нових медија“. Овим радом су представљене промене које настају увођењем нових медија архивистичку струку, као и одређени тематски портали и портали који омогућују on-line претрживање и едукативне активности.
  • mr. Zdenka Selmič Rajh (Покрајински архив Марибор) – Архивска грађа и методи ревизије у архивском информационом систему“ и dr. Miroslav Novak (Покрајински архив Марибор) – Неки проблеми модерног архивирања“. Полазницима архивске школе су овим предавањима, путем бројних графичких приказа и примера из праксе, представљени поједини проблеми са којима се данашњи архивисти суочавају у раду када су у питању архивски информациони системи.

Последњег дана школе за учеснике је организован излет до дворца Мирамаре и ручак током ког је за полазнике одржана церемонија доделе сертификата о похађању  6. IIAS-ове јесење школе архивистике. Након тога је уследила посета новом депоу Државног архива у Венецији о ком су полазници имали прилике да слушају током предавања у Јесењој архивској школи, а  који се тренутно налази  у изградњи.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s